Kurs se zaměřuje jednak na texty hudebních skupin, jednak na texty prohlášení a obecně veřejné projevy politických organizací krajní pravice.
V rámci kurzu je věnována pozornost vývoji názorů, ke kterému v české krajní pravici dochází od počátku 90. Let, zejména na posun od nacionalismu rasismu a dále k neonacismu nebo neofašismu. Jedním z cílů kurzu je identifikace "proměnných", které lze během tohoto postupu identifikovat a které tak mohou sloužit jako ukazatel změn, ke kterým obecně dochází ve skupinách tendujících ke krajní pravici.
Vedle toho slouží kurz i k jasnému rozlišení jednotlivých proudů uvnitř krajní pravice (reakční populismus, neofašismus, neonacismus) a určení jejich vzájemných odlišností a důsledků z toho plynoucích.
Zvláštní zájem je věnován fenoménu "skrytého poselství", které se v textech krajní pravice objevuje často. Jde o identifikaci témat (ale i obecně postupů), které se skrytým nebo nepřímým způsobem využívat či navazovat na programatiku otevřeného (a zákonem postižitelného) politického extremismu.